Boule är en av de sporter som hamnat i skymundan till förmån för de stora folksporterna som skidåkning, friidrott och fotboll. Många som inte är insatta ser sannolikt boule som en fritidsaktivitet som bara pensionärer ägnar sig åt, men boule utövas i verkligheten av människor i alla åldrar, både som hobby och i organiserade idrottsföreningar.
Ett tillfälle då boulen för en gångs skull får synas i sportsammanhang är SM-veckan, då 41 idrotter håller sina mästerskap. För små idrotter som boule är SM-veckan en chans att visa upp sin sport för en publik som annars kanske inte hade upptäckt den, och rekrytera nya utövare. Detta kan vara viktigt för sportens överlevnad, inte bara för att nya generationer utövare tillkommer, utan för att de nuvarande generationerna ska få bekräftelse och uppmärksamhet. Den svenska mästaren i boule från år 2013, William Silfverberg (då 16 år gammal), visar nämligen tydligt vilken typ av fördomar han är van att möta då han säger i en intervju att ”det är kul att vi räknas som sport”.
Faktum är att boulen som sport har anor som sträcker sig tillbaka till det forntida Egypten, då man kastade stenar mot fasta mål. Det var sedan via romarriket som detta stenkastande spreds till de olika provinserna runt om i dagens Europa. Den moderna boulen har sitt ursprung i Frankrike, där sporten heter pétanque. Ordet ”boule” är franska och betyder ”klot”, och det är nästan enbart i Sverige som sporten har detta namn. Ursprunget till det franska ordet hänger ihop med historien om en spelare av kulsporten jeu provençal, Jules Lenoir. Han var en skicklig spelare av denna sport, men begränsades när han blev äldre av att hans leder blev stela. För att han fortfarande skulle kunna vara med ändrade hans vänner spelets regler så att spelaren var tvungen att stå med båda fötterna i en ring när hen kastade. På franska uttrycks detta som att hen måste ”avoir les pieds tanqués” – därav pétanque.
Dagens regler i boule säger att det är det lag som vinner lottningen i början av spelet som får rita upp ringen och kasta ut målbollen (”lillen”). Samma lag kastar också sitt första klot innan det är motståndarlagets tur. Målet i boule är att komma så nära lillen som möjligt, samtidigt som man försöker stöta bort motståndarlagets klot. När omgången är över får det lag med klotet närmast lillen poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarlagets närmaste klot. Man börjar sedan om med en ny omgång – en match pågår vanligtvis tills ett av lagen uppnår 13 poäng.
Något som skiljer boule från många andra sporter är att man inte behöver någon särskild utrustning, utöver själva kloten. Det kan däremot vara bra att tänka på att ha bekväma skor som man står stadigt i på både grus och gräs, eftersom minsta distraktion kan vara ödesdiger när man ska kasta med precision. Ett tips är att spana in skorna från Vagabond, som kännetecknas av kvalitet och komfort. Den bästa typen av skor är ju sådana som man inte ens tänker på att man har på sig.