Träna och tävla på rullskidor

För oss som åker längdskidor är rullskidorna ett oumbärligt träningsredskap under de varma årstiderna. Det håller både fysiken och tekniken på topp. Om du vill bli bra på rullskidor, varför inte gå med i en av alla de lokala klubbar som finns för rullskidåkare? Klubbarna finns utspridda över hela landet och förutom att träna tillsammans, anordnar de ofta egna lopp. En klubb kan även ställa upp i större lopp som arrangeras på nationell och internationell nivå. Vad finns det egentligen för rullskidlopp i Sverige? Det förekommer tävlingar med VM- och SM-status. Internationellt är det Fédération Internationale de Ski som arrangerar tävlingarna. I Sverige är det Svenska Skidförbundet. Sverige har varit mycket framgångsrika i rullskidor-VM och har tagit många medaljer.

Världens största tävling

rollski-dm_in_seiffenAlliansloppet är världens största tävling för rullskidor. Den äger rum i Trollhättan den tredje helgen i augusti. Tävlingen lockar både nationella samt internationella skidlöpare. Starten för loppet är i det unika fallområdet i Trollhättan, sedan fortsätter det på en 16 km lång varvbana. Banan är enkel när det kommer till utförsbackar, vilket innebär att alla kan delta. Här kan du vara med i samma tävling som världseliten, även om du är en nybörjare! Det finns tre olika distanser som du kan välja mellan: 16, 32 och 48 km. Alla körs i klassisk teknik. Tävlingsklasserna är 32 och 48 km, medan motionsklasserna är 16, 32 och 48 km. Denna tävling är seedningsgrundande för Vasaloppet. Genom samma arrangörer arrangeras även GKN-loppet som är en löptävling där du tjäna in pengar till din klubb. Varför inte ställa upp hela klubben och investera vinsten i era lokaler eller i er utrustning? Billiga badkar är till exempel en god idé för rullskidklubbarnas omklädningsrum. Det ger musklerna skön avslappning efter klubbens träning eller tävling på rullskidor.

Stark fysik viktigt

Den första rullskidklubben som startades i Sverige heter Stockholms rullskidklubb. Sedan år 2009 har medlemmarna tränat och tävlat tillsammans och detta anses vara en av de bästa klubbarna i Sverige. Klubben arrangerar även tävlingen Gålörullen, som är ett distriktmästerskap för Stockholm. Tävlingen genomförs i början på oktober. Skidåkare måste ta bra hand om sin fysik för att lyckas i tävlingar och för att inte skada sig under turer. Att åka rullskidor är som sagt ett sätt för skidåkare att hålla fysiken i trim även under sommaren. Alla olika typer av skidåkning kräver muskelstyrka i benen och en god balansförmåga. Balansen styrs från mag- och ryggmuskler så även dessa muskler måste vara i gott skick. Alla muskler måste även samarbeta väl med varandra. Rullskidåkning ser till att du inte tappar styrkan som du har byggt upp under vintern. Men glöm inte tänderna! Använd tandtråd före eller efter tandborstningen
borsta två gånger om dagen och besök tandläkaren regelbundet.

 

Leave a Comment

mts_howto