Hur startar man en sportklubb?

Sport är något som ligger många varmt om hjärtat och trots att det finns en hel del lag att välja bland kanske du hellre vill starta upp en egen sportklubb. Det finns dock en hel del saker du bör tänka på vid uppstartning av en sportklubb. Till exempel måste du skaffa en partner då man enligt de regler som finns måste vara två stycken för att bilda en ideell förening. Det är även viktigt att ha en styrelse klar då föreningen måste ha en talesman som kan förklara och argumentera för föreningens syfte och verksamhet. Namn på föreningen måste givetvis vara unikt samt inte finnas i registret sen innan.

Ideella föreningar inom idrott

En förening måste främst ha ett tydligt huvudsyfte och anledning varför den finns. När väl syftet är klargjort kan föreningen kategoriseras in i en av de två grupper som finns. Om föreningen existerar för att främja medlemmars ekonomiska intresse ska föreningen vara i grupp ett. Ifall föreningen kategoriseras till grupp ett får den inte ha någon ekonomisk verksamhet igång. Sveriges minsta kommun gör stor investering i skatepark i Jönköping för att skapa en plats där unga som äldre kan umgås och åka skateboard tillsammans. Man har märkt en tydligare ökning för intresset av en ramp som tidigare funnits i kommunen Bjurholm som dessutom är Sveriges minsta kommun. Kommunen känner därför att det är dags för en uppfräschning och tillbyggnation.

Skatteregler och bokföringsskyldig

De föreningar som har ett annat syfte än grupp ett kan dock ha en ekonomisk verksamhet igång. Till exempel är det helt okej för idrottsföreningar att få in inkomst i form av biljettförsäljning, souvenirförsäljning samt försäljning av mat och dryck vid kiosker under tävlingsdagar. Trots idrottsföreningens ekonomiska verksamhet kan den inte klassas som en ekonomisk förening. Det rekommenderas dock att föreningen kontaktar Skatteverket för att få ett organisationsnummer. Precis som med olika typer av föreningar finns det olika skatteregler. När det kommer till beslut om vilka skatteregler som ska gälla för just din förening bedöms det utifrån föreningens syfte och verksamhet.

Leave a Comment

mts_howto