Konståkningsklubbar i Sverige

Konståkning är en relativt stor sport i Sverige, som har spridning i hela landet. Totalt finns drygt 130 klubbar i Sverige, och på dessa klubbar är runt 20 000 utövare av sporten fördelade.

Ungefär 140 av de utövarna är medlemmar i IFK Västerås Konståkning. IFK Västerås är en idrottsförening med flera aktiva sektioner, varav konståkning är en. Klubben bedriver en bred verksamhet där man kan åka oavsett om man är nybörjare som barn eller vuxen, och oavsett om man vill tävla på elitnivå eller bara träna för att utveckla sin egen åkning. Klubbens träningar är förlagda till Rocklundaområdet i Västerås, och ishallarna Mimerhallen och ABB Arena Nord. Detta område blev centrum för konståkningen i Sverige år 2014, då IFK Västerås stod som arrangör för SM i konståkning.

Betydligt längre norrut i landet hittar man Umeå IK Konståkning. Också Umeå IK är en idrottsförening med flera sektioner. Just konståkningssektionen grundades år 1940, och har idag runt 30 tävlingsåkare, som tävlar i flera olika klasser. Förutom detta bedriver föreningen också skridskoskola och konståkningsskola.800px-2012_wfsc_07d_843_polina_korobeynikova

Ett stort antal konståkningsklubbar är baserade i Stockholmsområdet med omnejd, och en av dem är Konståkningsklubben Sollentuna. Klubbens hemmaishall är Sollentunavallen, och där tränar således klubbens runt 200 medlemmar. Klubben bildades år 1968.

En av de mer nybildade konståkningsklubbarna i Sverige är Konståkningsklubben i Salem, KKIS, som bildades år 1983. Det skedde i samband med att man byggde en ishall i Salems centrum, som än idag är klubbens hemmaishall.

Oavsett var i Sverige man tränar konståkning, är det lika viktigt att ta hand om sin kropp både före och efter träningen, för att den ska klara de påfrestningar som sporten innebär. Före träningen betyder det till exempel att man måste värma upp ordentligt innan man går på is, och efter träningen betyder det att man måste stretcha för att hålla sig rörlig och värma sig ordentligt när man kommer hem, efter en eller flera timmar i en ishall. Ett av de bästa sätten att hålla uppe värmen hemma är att installera en kamin, och du hittar ett stort utbud av kaminer på Byggmax.se. Sedan kan hela familjen njuta av ett varmt hem i vinterkylan.

Leave a Comment

mts_howto