Brynäs IF

Föreningen Brynäs IF bildades den 12 maj år 1912 och kommer från en stadsdel i Gävle med samma namn. Fokuset var på sporterna fotboll, simning, friidrott, bandy och vattenpolo från början. Utav ekonomiska skäl så lades bandyn ner och man tog i stället upp ishockey år 1939.

1925 så tog Brynäs hem SM-guld i fotboll och 1974 så spelade man i Allsvenskan. År 1928 så vann Gulli Söderström SM-guld i trekamp för föreningen och under samma SM vann hon silver i 800 meter löpning och höjdhopp. Snacka om att ha skor av guld. Inte många som vinner SM i ett flertal olika grenar. 2012 vann man även SM guld i ishockey.

Ishockey

Säsongen 1943/44 så gjorde Brynäs IF debut i högsta ligan och då som allra första klubb som inte låg i Stockholm eller dess närområde. Man åkte lite upp och ner de första säsongerna och efter säsongen 1960/61 så har man stannat kvar i högsta ligan. Klubbmärket som klubben har ritades år 1913 av Gösta Wikström.

Redan säsongen 1963/64 så tog man hem sitt första SM-guld och det senaste kom 2011/12. Deras hemmaarena hette fram till säsongen 2006/07 Gavlerinken, men bytte då namn till Läkerol Arena. Denna arena tar in 8 585 åskådare och till det finns det 48 stycken loger och ett flertal barer. Det första målet i Läkerol Arena sattes av Andreas Dackell.

I november år 2013 så blev klubben den allra första ishockeyföreningen i hela världen att inleda ett samarbete med Unicef. Man startade då ett samarbete över en femårsperiod. Brynäs IF ishockey är den klubb som vunnit näst mest SM titlar efter Djurgårdens IF. När de fyllde 100 år 2012 så vann de dessutom sin trettonde titel.

Hockeyföreningen har haft många kända svenska ishockeyspelare som spelat där. Vad sägs om bröderna Salming, Stig och Börje. Andreas Dackell som vi nämnde tidigare. Nicklas Bäckström som går så bra i NHL, Pär Djoos var också en ”brynäsare” ut i fingerspetsarna eller varför inte Tomas Sandström. Expertkommentatorn Niklas Wikegård har faktiskt också spelat i Brynäs IF, det är kanske något som inte så många visste om. Vem kan heller inte komma och tänka på stormålvakten William Löfqvist när man tänker på Brynäs? Detta är bara ett urval av de spelare som gjort succé i klubben och förmodligen kommer det att bli fler i slutändan.

Klubben har även haft en rad olika kända tränare. Vad sägs om Tommy Sandlin till exempel? Stig Salming var även han, tränare under sex säsonger. Roger Melin var tränare under en period vid milleniumskiftet och är nu åter tränare tillsammans med Tommy Sjödin som även han spelat under en längre tid i klubben. Leif ”Leffe” Boork var också tränare för Brynäs under en tidsperiod på 4 år.

Leave a Comment

mts_howto