Biljardklubbar i Sverige

Biljard är egentligen ett samlingsord för flera olika spel som spelas på ett biljardbord, till exempel 8-ball, 9-ball, one-pocket, puck och 10-ball. Det är en internationell sport som är populär över hela världen, och Sverige är inget undantag; det finns ett stort antal biljardklubbar i Sverige, av varierande storlek.

En av dessa klubbar är Norrtälje biljardklubb. Det är en ideell förening som bildades år 1979, som framförallt arbetar med att främja intresset för biljardsporten och stödja utövarna av sporten i Norrtälje kommun. Precis som i många mindre, ideella föreningar drivs hela verksamheten av medlemmarna själva, vilket bland annat innefattar skötseln av klubbens lokaler i Norrtälje. Klubben har medlemmar som tävlar på alla nivåer, från nybörjare till elitnivå, men ställer också sina lokaler till förfogande för allmänheten. De bedriver även aktiviteter som juniorverksamhet en dag i veckan, och en handikapptävling varje torsdagskväll (som dock är öppen för alla).

Längre norrut i Sverige finner man Umeå biljardklubb. I denna förening spelar medlemmarna pool och snooker. Även om biljard som sport har utövats länge i Umeå, bildades inte föreningen förrän 2009. Idag har klubben drygt 20 aktiva, tävlande medlemmar, varav ett flertal spelar inom Swedish Pool Tour. Klubben arrangerar även själva tävlingar regelbundet, och har en snookersektion och en relativt nybildad ungdomssektion.pool-table-211238_960_720

Även i Sveriges huvudstad finns självklart föreningar som sysslar med biljard. En av dem är Kungsholmens Biljardklubb, vars historia börjar år 1977. Det gör dem till den äldsta biljardklubben i Stockholm, och genom åren har klubben bland annat varit värd för SM i 8-ball, SM i 9-ball och SM i 14.1. Klubben har idag ungefär 40 medlemmar, som bland annat sysslar med juniorverksamhet. Juniorerna tränar två gånger i veckan, på lördagar och söndagar.

Om du vill prova på att spela biljard utan att gå med i någon av dessa föreningar, är O’Learys i Mall of Scandinavia rätt plats för dig. Det är en av de bästa platserna att spela biljard i Stockholm, förutsatt att man inte är medlem i en klubb. Om du efter att ha provat märker att du tycker om att spela biljard, och vill satsa mer seriöst på sporten, kan du kontakta någon av klubbarna ovan.

Leave a Comment

mts_howto